fredag 16 maj 2008

Vad gör jag om mitt barn inte vill äta

Mat och hälsa

Det är när vi är barn som många av våra matvanor skapas. Därför är det viktigt att ge barnen bra matvanor tidigt för att förhindra problem senare i livet.
Vad ska du laga?
Vänj barnet vid hälsosam mat tidigt. Från skolåldern kan barnen ha samma måltidsmönster och äta samma livsmedel som vuxna. Låt det smaka och vänja sig vid fiberrikt bröd, råris och fullkornspasta då och då. Välj magra varianter av mjölk, grädde, ost och korv för att hålla ner intaget av det "hårda", onyttiga fetttet. Välj lättmargarin på smörgåsen och olja eller flytande margarin i matlagningen.
Vänj barnet vid att äta samma mat som du. Lägg undan lite av maten innan du tillsätter starka kryddor om barnet inte tycker om det, men utnyttja gärna barnens nyfikenhet och uppmuntra det att smaka. Förvara inte skräpmat hemma. Det som inte finns kan man inte äta.
Snabbmaten
Snabbmat finns överallt och producenterna lockar oss för att vi ska köpa den. Den mesta snabbmaten innehåller mycket kalorier, salt och ibland för lite näring och vitaminer.
Det är svårt att undvika snabbmat helt, men om du kompletterar med extra bröd, grönsaker och frukt kan måltiden ändå bli ganska bra. Undvik dock alltid läsken och pommes frites till vardag.
Frukost
När barnet börjar skolan är det viktigt att det får i sig tillräckligt med näring för att orka med hela dagen. Med frukost i magen får barnet lättare att koncentrera sig och skolarbetet förbättras. Många skolbarn klagar på skolmaten och många elever äter inte någon lunch. Därför är det viktigt att barnet äter en rejäl frukost.
Havregrynsgröt eller filmjölk och flingor samt en till två skivor grovt bröd med ett glas mjölk eller apelsinjuice är en bra start på dagen. Undvik frukostflingor med mycket socker. Gör gärna egen müsli, det är alltid roligare att äta någonting man har gjort själv. Du kan även skiva ner en banan i filen eller yoghurten. Om ditt barn inte orkar eller hinner äta frukost hemma på morgonen, skicka med smörgås, frukt och lite mjölk. Hör efter vilka möjligheter som finns för barnet att köpa en bra frukost på skolan. Skicka också gärna med en frukt till förmiddagsrasten.
Skolmaten
Vi kan vara stolta över våra skolmåltider i Sverige. Endast två länder i världen erbjuder gratis skolmat till alla elever och det är Sverige och Finland. De flesta skolor arbetar efter de nationella råd för skolmåltider som tagits fram av Livsmedelsverket vilket är en god grundförutsättning för att maten är näringsrik och bra.
Ändå finns det stor skepticism till skolmat, både bland elever och föräldrar. Om ditt barn klagar på skolmaten, går gärna själv och ät i skolan ett par gånger och bilda dig en egen uppfattning. För fram eventuell kritik till rektor, kökschef och matråd. Uppmuntra även ditt barn att själv tänka och tycka kring mat, just kring skollunchen kan grupptrycket vara väldigt starkt. Prata därför även gärna med barnens lärare om hur de arbetar för att barnen ska ha en positiv inställning till skolmaten.
Mellanmål
Barnen behöver ett bra mellanmål när de kommer hem från skolan. Försök att ha nyttiga matvaror hemma. Försök att ha nyttiga matvaror hemma. Ett bra mellanmål byggs upp av samma tre byggstena som frukosten; Bröd/ flingor/ gröt plus mjölk/ yoghurt samt frukt och grönsaker utgör grunden. Se dessutom till att ha bra pålägg som lättmargarin, mager ost och leverpastej samt skinka. Ett bra mellanmål för barn i denna ålder kan vara ett glas mjölk, två smörgåsar och en frukt. Kakor, glass, godis, läsk, saft och liknande sötsaker passar inte till vardags. Du som vuxen har ansvar att se till att dessa livsmedel inte finns tillhands varje dag.
Laga mat tillsammans
Låt barnet vara med och laga mat. Hitta på nya maträtter och planera veckomatsedel tillsammans. Barnet får då en bra grund och kan fortsätta laga sin egen mat när det flyttar hemifrån. Om du inte är bra på att laga mat själv är det ett bra tillfälle att lära sig.
Välj enkla recept och läs igenom dem noga tillsammans med ditt barn innan ni börjar. Ibland blir det gott och ibland blir det fel men ju mer ni övar desto bättre blir det. Det finns många kokböcker anpassade för barn. En rolig idé är att ha temaveckor då ni bara lagar mat från ett visst land eller kultur.
Tips för att förbättra ditt barns matvanor
Om barnet är hungrigt innan middagen är en frukt eller grönsak bra.
Skala morötter och skär upp i stavar eller skär gurka och tomat som blommor. Grönsaker är roligare att äta om de ser roliga ut.
Börja varje måltid med en tallrik råa grönsaker eller sallad. Eller ställ fram "plockvänliga" grönsaker på bordet medan du lagar mat. Det brukar öka grönsakskonsumtionen.
Gör hemgjorda varianter av snabbmaten. Fisk med panering eller hamburgare är enkelt och nyttigt att göra själv.
Servera kokt potatis eller gör hemmagjort potatismos istället för pulvervarianter.
Byt ut pommes frites mot ugnsrostad potatis.
Servera grönsaksstavar med hemmagjord dip istället för chips.
Ta med dig frukt eller en smörgås om ni ska vara på stan eller åker på en utflykt.
Förklara för ditt barn hur viktigt det är att äta rätt.
Varva vanlig mat med ekologisk så ofta ni kan eller har råd.
Läs innehållsdeklarationerna.
Vegetarian
Om ditt barn är vegetarian är det speciellt viktigt att du ser till att det får tillräckligt med protein och näring i sig. Kött, fisk, fågel och ägg kan inte bara uteslutas utan måste ersättas av baljväxter som till exempel bönor, linser och kikärtor. Om resten av familjen är köttätare är det viktigt att den som inte är det får ordentligt lagad mat för vegetarianer. Köp en bra vegetarisk kokbok och utgå från den.
Matproblem
När barnet inte vill äta
Det kan kännas tråkigt att laga mat som barnet inte äter upp. Det kan krävas många tillfällen av smak och"pet" innan ett barn vänjer sig vid nya smaker. Introducera därför nya smaker i små mängder i början. Om barnet inte vill äta kan det i alla fall smaka lite. Låt deras smaklökar vänja sig. Tvinga aldrig ett barn. Det har rätt att tycka mindre om vissa maträtter, precis som vuxna. Tvång kan skapa olustkänslor kring mat. Gör aldrig ätandet till en prestation, då riskerar barnet att ta till matvägran som ett maktmedel (ett mycket effektivt sådant!). Undvik att villkora, belöna och trösta med mat. Ditt ansvar är att servera bra, näringsriktiga måltider. Barnets ansvar är att avgöra om och hur mycket hon/han vill äta. Istället för att tjata, försök själv ha en positiv inställning till bra mat och förmedla den till ditt barn.
Ätstörningar
Barn blir tidigt medvetna om kroppsideal och det händer att flickor som är yngre än tio år börjar banta. Att banta i just den här åldern, när kroppen genomgår så stora förändringar, är ingen bra idé. Faktum är att man i den här åldern behöver massor av energi. Det är viktigt att du är uppmärksam på ditt barns matvanor och slår larm om ditt barn börjar ser magert eller trött ut.
Övervikt - tre goda råd
Ha inte godis, kakor, läsk, saft och sötad mjölk hemma till vardags. Hjälp ditt barn att använda bra, gärna nyckelhålsmärkta livsmedel, genom att ha dem tillgängliga.
Vardagsmotionen måste utökas. Det räcker inte att ha fotbollsträning en gång i veckan. Man måste röra på sig dagligen. Gärna hela familjen! Gå eller cykla så ofta ni kan och undvik bilen.
Frukosten är viktig. Många överviktiga har det gemensamt att de äter mycket på kvällarna och lite till frukost och lunch.
Barn behöver oftast inte banta eller gå ned i vikt utan endast "växa" i sin vikt. Ta alltid hjälp av skolhälsovården eller barnläkare om ni vill göra större förändringar i kosten.
Prata öppet med barnet om övervikten. Barnet känner om föräldrar går och oroar sig och det skapar konstiga spänningar kring mat och måltider. Övervikt är en sjukdom och den kan leda till andra sjukdomar. Barnet måste få insikt och bli motiverat.
Sök vård
Är du orolig över ditt barns vikt kan du kontakta en barnläkare eller boka tid hos en skolläkare. Ta även kontakt med skolsköterskan, så kan hon hålla extra uppsikt över ditt barn. Det finns även överviktsenheter för barn på de flesta större sjukhus. Där finns läkare, dietister och kuratorer som kan hjälpa er.
Fråga om råd
Du kan dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar. Se länken uppe till höger.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Inga kommentarer: