söndag 4 maj 2008

INDISK MOROTSSALLAD

4 portioner
600 g grovmalen lammfärs
2 tsk garam masalaflingsalt
500 g morötter (blandade färger om möjligt), skalade
1 msk sesamfrönbladen från en liten knippa korianderbladen från en litenknippa mynta till dressingen1 tsk hel spiskummin3 schalottenlökar eller1 liten rödlök, skaladeskalet och saften från 1 citron1 rågad tsk nyriveningefäraextra fin jungfruolja

Hetta upp en stor stekpanna och stek lammfärsen under omrörning tills fettet frigörs. Tillsätt garam masala och en rejäl nypa salt och rör om. Fortsätt att steka tills färsen är färdig och har fått fin yta. Hyvla långa morotsremsor med potatisskalare, eller skiva moroten fint med mandolin. Lägg morotsremsorna i en bunke och ställ åt sidan.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och rosta spiskummin till dressingen tills de får en ljuvlig, nötaktig doft, cirka 30 sekunder. Syftet är inte att tillaga fröna, du vill bara frigöra smakämnena. Stöt fröna i mortel. Ställ tillbaka stekpannan på plattan och rosta sesamfröna tills de har fått fin färg. Lägg dem på ett fat.
Skiva schalottenlökarna eller rödlöken flortunt. Som alltid när det gäller lök i sallader vill man inte ha några stora bitar. Om du är osäker på om du klarar att skära tillräckligt tunt, riv löken med den grova sidan av ett rivjärn i stället. Då får du nästan ett lökmos, men man slipper i alla fall stora bitar.
Dressingen: Lägg citronskal och citronsaft i en bunke och tillsätt lök, ingefära, spiskummin och en nypa salt. Vispa ihop alltsammans med cirka 5 matskedar extra fin jungfruolja. Häll dressingen över morötterna, tillsätt koriander- och myntablad och blanda alla ingredienser med fingrarna. Det är viktigt att du smakar av, så att du kan avgöra om dressingen behöver mer citronsaft, olja eller kryddor.
Fördela den knaperstekta lammfärsen på fyra tallrikar och lägg den dressingindränkta salladen ovanpå. Strö rostade sesamfrön över. Servera gärna med naanbröd, lite yoghurt och några citronklyftor!

Inga kommentarer: